Estiu d'art a Catalunya
23/07/2018
Continuem el nostre recorregut per les millors exposicions de l'estiu. Les províncies de la costa catalana també ens ofereixen una superba programació artística. Ració extra de "seny" sota el sol.
1. X Biennal de Fotografia Xavier Miserachs a Palafrugell (Girona). Del 4 d'agost al 14 d'octubre Una biennal que, a manera d'homenatge, rep el nom d'un dels grans de la fotografia catalana de la segona meitat del segle XX. I en aquesta ocasió l'homenatge és doble, ja que, vint anys després de la seva mort, es dedica una exposició al llibre Costa Brava Show, amb fotos inèdites de Miserachs dels 60. També en cartell Henri Cartier-Bresson, entre d'altres.
2. Fusum 16 + 6. Arts Santa Mònica . Barcelona. Del 6 de juliol al 2 de setembre
Aquí es parteix d'una tècnica mil·lenària en la pràctica artística -la fosa de metall- sobre la qual han treballat diferents artistes contemporanis, demostrant que és possible trobar noves aproximacions al que considerem més tradicional o fins i tot en desús. Entre els autors, Begoña Terradas, Enric Teixidó, Ferran Recio, Irene Cases, Joanna Bermúdez o Valeria Linera. És potser la més original del conjunt d'exposicions actuals en el centre, entre les quals també destaquen acte-matic (sobre l'aplicació de mitjans automàtics al dibuix) i Natural / Artificial (sobre les possibilitats que obre aquesta clàssica dicotomia).
3. Classic and contemporary art. Marlborough Barcelona. Del 28 de juny al 22 de setembre Tercera edició d'aquesta col·lectiva que reuneix una rutilant plana major de la galeria, amb obres de Joaquín Barón, Joan Correa, Hugo Fontela, Manuel Franquelo, Juan Genovés, Pablo Genovés, Riera i Aragó, David Rodríguez Caballero, Manolo Valdés i Tadanori Yamaguchi.
4. Gala Salvador Dalí. Una habitació pròpia a Púbol. Museu Nacional d 'Art de Catalunya. Barcelona. Del 6 de juliol al 14 d'octubre La comissària Estrella de Diego part de la hipòtesi que Gala no era una musa sinó una artista per dret propi, a la manera rabiosament contemporània delimitada per icones com Andy Warhol. O no es pot considerar una obra d'art la construcció mateixa del personatge de Dalí que ella va escometre?
5. La cuina de Picasso. Museu Picasso Barcelona. Del 25 de maig al 30 de setembre Segons sembla, al pintor malagueny li va inspirar extraordinàriament la cuina (parlem de l'espai físic, però també de la gastronomia), el que al seu torn serveix de leit motiv a aquesta curiosa exposició. Forma part de Picasso-Mediterrània, un esdeveniment cultural iniciativa del Musée national Picasso Paris.
6. La llum negra. Tradicions secretes en l'art des dels anys cinquanta. CCCB. Barcelona. Del 16 de maig al 21 d'octubre Sobre la influència d'algunes tradicions secretes en l'art contemporani. Esoterisme i art amb creadors que han experimentat certa atracció per l'ocult, com Kenneth Anger, Derek Jarman, Agnes Martin. Antoni Tàpies o Zush.
7. La fotografia "creativa" a Catalunya (1973-1982). La Virreina Centre de la Imatge. Barcelona. Del 16 de juny al 30 de setembre Curiosament, va ser una revista editada a Madrid, Nova lent, la qual va aglutinar un grup de fotògrafs catalans sobre els quals aquesta exposició dirigeix ara la seva mirada. Figuren a la llista des de Joan Fontcuberta fins Bigas Luna. Hi ha altres exposicions interessants a La Virreina, com la irreverent Dóna'm Pank i digues-me ximple, del realitzador audiovisual Kikol Grau.
8. Diverses exposicions al MACBA de Barcelon a Visitar Barcelona i no passar unes quantes hores al MACBA ens resulta una idea desgavellada. Aquest estiu ens esperen allà Melanie Smith (fins al 7 d'octubre), Óscar Masotta, Domènec o Francesc Torres (fins al 11 de setembre).
9. Les cicatrius ens recorden que el nostre passat és real. Kader Attia. Fundació Miró. Barcelona. Del 15 de juny al 30 de setembre L'artista d'origen algerià Kader Attia va obtenir l'últim premi Joan Miró, i ara la fundació exposa aquest projecte que actua com a denúncia de l'estratègia consistent en tapar les conseqüències materials dels esdeveniments tràgics del passat. Les cicatrius que ens han quedat ens recorden les ferides de les que provenen, i dificulten que en un futur recaigamos en els mateixos errors. En això consisteix certa forma d'aprenentatge.
10. Daniel G. Andújar. Els desastres de la guerra. Fundació Suñol. Barcelona. Del 30 de maig al 15 de setembre Es tracta del projecte de Daniel G. Andújar (Almoradí, Alacant, 1966) que va participar a la Documenta de Atenes i Kassel de l'any passat amb sengles parts que es reuneixen per a l'ocasió. Una obra complexa i interdisciplinar que tracta temes com la memòria, la identitat cultural o el autèntic i les seves reproduccions.
11. Turbulències. Caixaforum Barcelona. Del 20 de juliol al 21 d 'octubre Una vintena d'artistes l'obra dels quals forma part de la Col·lecció la Caixa d'art contemporani, com Antoni Muntadas, Anselm Kiefer o Equip Crònica. També es poden veure les interessants Faraó. Rei d'Egipte, amb peces egípcies del British Museum, i Una certa foscor, col·lectiva sobre l'ocultació i l'absència.
12. Pintura flamenca i holandesa del Museu de Ginebra. CaixaForum Girona. Del 15 de febrer al 26 d'agost Una de les cimeres de l'art manierista i Barroc va ser la que es va desenvolupar a Bèlgica i els Països Baixos, de la qual posseeixen una interessant col·lecció dels Musées d'Art et d'Histoire de Genève. Meravelloses obres de Pieter Brueghel Jan Brueghel el Vell o David Teniers, a més d'altres pintors molt menys coneguts.
13. Un món paral·lel. Bòlit Centre d'Art Contemporani. Girona. Del 16 de juny al 23 de setembre El fotògraf Joan Fontcuberta comissaria aquesta exposició col·lectiva sobre com l'espai digital que incorpora Google Stret View genera noves possibilitats d'investigació i creació. Al mateix centre, també destaquen Mapes efímers. Complicitats i sincronies, de Denys Blacker, i una altra col·lectiva, Temps de fotos.
14. Guinovart. Referents vitals. Museu d'Art de Girona. Del 2 de juny al 30 de setembre Influït per Picasso o Dalí entre d'altres, Josep Guinovart i Bertran (Barcelona, 1927-2007) va ser un artista inquiet i polifacètic que no es va sotmetre al conformisme de la via única. A la mostra apareix representat en les seves diferents etapes, que revelen un autor "realista, expressionista, magicista, matèric, informalista, abstracte".
15. Josep Guinovart. On conflueixen la terra i la mar. Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona. Del 19 de juny al 30 de setembre També a Tarragona se li ha dedicat una exposició a l'obra de Guinovart. I en aquest cas s'aborda la influència que en ell van tenir les terres de Ponent (Lleida) i el mar Mediterrani.
Llegir article original